Nationaldag med besöksrekord!

Älvsby kyrkstugeägare tackar alla besökare som tillbringade den soliga nationaldagen uppe på Kyrkmalmen. Föreningen Älvsby Kyrkstad arrangerade Öppna Kyrkstugor och möjligheten för lokala hantverkare att sälja sina produkter.

Glada kyrkstugeägare sålde under dagen den unika jubileumsbrickan. Frågor om köp av jubileumsbrickan info@alvsbynskyrkstad.se

Älvsby Kyrkstad 250 år!

 Välkommen att besöka Älvsbyns Kulturmiljö av riksintresse under sommaren 2024. Nationaldagen firas traditionsenligt uppe vid Kyrkmalmen kring kyrkstugorna tillsammans med Älvsbyns kommun och Älvsbyns Församling. Eftersom Kyrkstaden jubilerar erbjuder Älvsby Kyrkstuge förening unika jubileums brickor till försäljning.

Många kyrkstuge ägare kommer att vara på plats och välkomnar besökare med Öppna Kyrkstugor!

Vinter

 

Höst

Nationaldagen 2023

Nationaldagen uppe på Kyrkmalmen blev en riktig folkfest trots det något kylslagna väderleken. Traditionen med Öppna Kyrkstugor – där allmänheten välkomnas in till de privata kamrarna – var välbesökt. Föreningen Älvsby Kyrkstad anordnade lokala utställare att marknadsföra sina produkter.

Älvsbyns kommun och Älvsbyns församling erbjöd många aktiviteter på Malmtorget. Bland annat erbjuds möjligheten att åka i en tidstypisk vagn bakom en häst.

Nationaldagsfirande på Kyrkmalmen 12,00-16,00

Välkommen att fira nationaldagen med oss. Ett antal kyrkstuge ägare kommer att visa sina kammare (markering med flaggvimpel vid entréerna). Guidade turer utgår från Malmtorgets informations tavla. Hantverksmarknad med lokala utställare.

Februari

Januari

Önskar alla en God Jul & ett Gott Nytt År!

Höst

Skördefest på Malmtorget

Blåklocka och Rölleka

Maskrosor…

… är känd för sin seglivade natur och stora förmåga att skjuta rotskott till nya plantor.

Sensommarfest lördag 27 aug. med Öppna kyrkstugor

Nationaldagsfirande på Kyrkmalmen

 Det blev en riktigt bra och minnesvärd Nationaldag på Malmtorget och kring kyrkstugorna. De lokala hantverkarna ställde ut sin produkter till försäljning denna soliga dag. I år kunde medborgarna, för första gången, kliva in över tröskeln till ett tjugotal kammare som flaggade för Välkommen in! För den som ville veta ännu mer om kyrkstadslivet erbjöds guidade visningar. 

Nationaldagsfirande på Kyrkmalmen 12,00-16,00.

 I år erbjuder ett flertal kyrkstuge ägare att visa sina kammare (Markering med bordsflagga vid entréerna). Guidade turer – samling vid Malmtorgets info tavla. Liten Hantverksmarknad. Varmt välkomna!

Maj

Många har öppnat luckorna inför sommarens vistelse.

April

 

Mars

 

Februari

Magiskt norrsken över Kyrkstaden

Polarskenet uppträder huvudsakligen i ringformade områden runt jordens två magnetiska poler. I den gamla folktron ansåg man att svår kyla väntade om norrskenet bildade en båge, medan om norrskenet ”fladdrade upp” på himlen skulle vädret bli mildare. Hitintills har vintern bjudit på alla väder variationer, ungefär som vanligt… Det enda vi vet med säkerhet är att vi går mot ljusare tider! Bilden fotat av Elisabeth Nordebro 10 januari.

 

Trettondedag jul

Tretton dagar efter jul, den 6 januari, firas till minne av den dag då österländska stjärntydare hittade vägen till Jesus i Betlehem. Älvsby Församling välkomnade till gudstjänst i en, för dagen, uppvärmd kammare. Dagens besökare hade inga problem med att navigera till avsedd kyrkstuga. Solens strålar tillsammans med marschallerna vid den skottade ingången visade vägen.

Kyrkstaden önskar alla en God Jul!

4e advent

Bild inskickad av Elisabet Nordebo Älvsbyn

3e advent

2a advent

1a advent

Älvsby Församling har berikat Malmtorget med  en vacker gran. Belysningen ger ett behagligt sken över sittplatserna. Här finns möjlighet att vila benen och tillägna sig en lugn stund.

November i Kyrkstaden

Oktober i Kyrkstaden

September i Kyrkstaden

 

 

Fönstrets betydelse

Fönster har många funktioner, den ska både släppa in ljus och naturscenerier i kyrkstugan. Fönster har också en viktig betydelse för byggnadens utseende och skapar en balans åt fasaden. Öppningsbara fönster är bra att kunna nyttja en varm sommardag.

Hälsning från visningskammaren

Föreningen tackar sommarens alla besökare för det stora intresset av besöka Älvsbyns Kyrkstad.

Gammaldags spis-svärta av linolja förskönar järnspisen

 Spis svärta skyddar mot rost

Kyrkstuga belagd med ny färg.

Infarts skyltar visar vägen

Reportage i Älvsbybladet!

 I Älvsbybladet kan man läsa om stora och små händelser runtomkring i Älvsbyns kommun.

Denna sommar har Kyrkstaden en kammare öppen för visning under sommaren. Det är en stor händelse! Välkommen in!

Midnattssol

 

Väggarna talar

 

Odlingslotterna har utökats

Kyrkstaden och hästarna

Idag höll jag en annorlunda guidning, annorlunda på så vis, att berättandet inte handlade om Kyrkstadens och Älvsbyns historia utan endast om en del av den. Dock en mycket viktig del av vår samhällsutveckling: hästarnas betydelse. 

Här uppe på Kyrkmalmen, kring kyrkstugorna, har det stått ett sextiotal stall. Idag står ett vinter isolerat stall kvar och vittnar om en svunnen tid.

 

Den blomstertid nu kommer…

Trottoaren är gångbar igen

Nationaldagen 2021

 Det blev inget officiellt firande av Nationaldagen detta år. Men, inget hindrar att tillbringa dagen i kyrkstugan! Många ägare var på plats och njöt, på var sitt håll, av den sköna sommarvärmen. Kyrkstugorna fyller en viktig funktion även vid en mycket varm och solig dag som denna: de skuggar.

Vi avnjöt en jättegod prinsesstårta från Konditori Centrum i Älvsbyn.

Årets Nationaldagsfirande inställt

 Pandemin håller oss i ett hårt grepp. Restriktionerna, som öppnar upp landet, från 1 juni, gäller inte för oss här i Norrbotten. Vi har fortsatta begränsningar med social kontakt i två veckor till.

Lördagens Tillsammans dag för oss ägare  blir ett senare datum. Nationaldagen, med Välkommen in! blir nästa år.

Tryckfelsnisse hälsade på

 I veckans nummer av Annonsblad för Älvsbybygden finns delar av informationen om Älvsbyns Kyrkstad som presenterades på Näringslivsfrukosten. Ett bra reportage som speglar byns gamla centrum på ett bra sätt.  Dock har tryckfelsnisse gjort avtryck genom att blanda ihop två liknande ord; Kyrkogångsplikt och Kyrkoplikt, vilka har helt olika betydelser. Kyrkogångsplikten avskaffades i regeringsformen 1809 och inte i slutet av 1800-talet.

Presentation för näringslivet i Älvsbyn

 Under Näringslivsfrukosten presenterades Kyrkstadens utveckling i digitala medier. Möjligheter och förutsättningar som harmonierar med dagens Kyrkstadsliv. Visionen är att den digitala arenan inspirerar till att besöka de historiska miljöerna.

www.alvsbyn.se/nyheter/naringslivsfrukost-28-maj/

Gränder

Kyrkstaden har berikats med namn på gränderna kring Kyrkstugorna. Namngivningen av gränderna ger en personlig prägel på området Kyrkmalmen. ”Snickargränd syftar på landets mest erfarna – största och bästa – modulhustillverkare som verkar här i Älvsbyn.”

Gränder

Bagargränd beaktar Älvsbyns anrika tradition av brödbak.

Malmtorgets informationstavla uppdateras

Syftet är att informationen ska informera och inspirera från dåtid till nutid.

Studiebesök

Representanter från Piteå Museum, Länsstyrelsen Norrbotten och Älvsbyns Kommun besökte Älvsbyns Kyrkstad. Efter Power Point presentationen i Johannesgården med kaffe,  avslutade eftermiddagen med ett besök i en av de stora unika korsbyggnaderna.

Piteå Museum är projektledare för projektet Kyrkstäder i Piteå älvdal där kyrkstäderna i Älvsbyn, Norrfjärden och Öjebyn ingår. Mer att läsa på deras webbsida www.piteamuseum.nu      klicka på Aktuellt, välj Projekt.

Nationalblomman växer på Kyrkmalmen

Liten blåklocka är framröstad av folket som landets nationalblomma. Den växer i hela landet och givetvis växer den naturligt på Kyrkmalmen. Liten blåklocka växer på torra öppna ogödslade marker och är en karaktärsart i det gamla odlingslandskapet.

Piteå Tidningen uppmärksammar Älvsbyns Kyrkstad

PTs nyhetsbevakare besökte Älvsbyns Kyrkstugor och det resulterade i ett jättefint reportage i lördagens tidning.

Snön ligger vit på taken… och landar sen på marken

Snön ligger vit på taken…

Februari har varit en snörik månad. Ungefär som förr i tiden… Lyckligtvis för oss, skottar kyrkan med sina traktorer och vi behöver bara skyffla av våra broar. Det har varit en dag med nollgradig temperatur och då passar det att sitta en stund på bron. Kaffet smakade underbart gott!

Kommunens Digitala skyltar välkomnar förbipasserande

Kyrkstaden välkomnar förbipasserande via de digitala informationsskyltarna som står uppställda på väg 94, en skylt från Norraby-hållet och en från Kanis-hållet.

Januari – kylslagen och snörik

2021 Mot ljusare tider..!

4e Advent

3e Advent

2a Advent

1a Advent

Alla helgons helg

Oktober 

De flesta innehavare har avslutat säsongen har stängt sina rum. De fallande löven ger marken näring, men kan för den idoge bli ett stort arbete med att kratta och kompostera. Jag ser det positiva och enkla i att löven faller – det ljusnar – blir luftigare och synfältet breddas.

Oktober är årets längsta månad. I timme längre än de övriga med 31 dagar – eftersom i oktober går vi tillbaka till normaltid.

Nio månader kvar till sommaren!

 

2020-09-08 Skördetid på odlingslotterna

 

November i Kyrkstaden

Oktober i Kyrkstaden

September i Kyrkstaden

 

 

Fönstrets betydelse

Fönster har många funktioner, den ska både släppa in ljus och naturscenerier i kyrkstugan. Fönster har också en viktig betydelse för byggnadens utseende och skapar en balans åt fasaden. Öppningsbara fönster är bra att kunna nyttja en varm sommardag.

Hälsning från visningskammaren

Föreningen tackar sommarens alla besökare för det stora intresset av besöka Älvsbyns Kyrkstad.

Gammaldags spis-svärta av linolja förskönar järnspisen

 Spis svärta skyddar mot rost

Kyrkstuga belagd med ny färg.

Infarts skyltar visar vägen

Reportage i Älvsbybladet!

 I Älvsbybladet kan man läsa om stora och små händelser runtomkring i Älvsbyns kommun.

Denna sommar har Kyrkstaden en kammare öppen för visning under sommaren. Det är en stor händelse! Välkommen in!

Midnattssol

 

Väggarna talar

 

Odlingslotterna har utökats

Kyrkstaden och hästarna

Idag höll jag en annorlunda guidning, annorlunda på så vis, att berättandet inte handlade om Kyrkstadens och Älvsbyns historia utan endast om en del av den. Dock en mycket viktig del av vår samhällsutveckling: hästarnas betydelse. 

Här uppe på Kyrkmalmen, kring kyrkstugorna, har det stått ett sextiotal stall. Idag står ett vinter isolerat stall kvar och vittnar om en svunnen tid.

 

Den blomstertid nu kommer…

Trottoaren är gångbar igen

Nationaldagen 2021

 Det blev inget officiellt firande av Nationaldagen detta år. Men, inget hindrar att tillbringa dagen i kyrkstugan! Många ägare var på plats och njöt, på var sitt håll, av den sköna sommarvärmen. Kyrkstugorna fyller en viktig funktion även vid en mycket varm och solig dag som denna: de skuggar.

Vi avnjöt en jättegod prinsesstårta från Konditori Centrum i Älvsbyn.

Årets Nationaldagsfirande inställt

 Pandemin håller oss i ett hårt grepp. Restriktionerna, som öppnar upp landet, från 1 juni, gäller inte för oss här i Norrbotten. Vi har fortsatta begränsningar med social kontakt i två veckor till.

Lördagens Tillsammans dag för oss ägare  blir ett senare datum. Nationaldagen, med Välkommen in! blir nästa år.

Tryckfelsnisse hälsade på

 I veckans nummer av Annonsblad för Älvsbybygden finns delar av informationen om Älvsbyns Kyrkstad som presenterades på Näringslivsfrukosten. Ett bra reportage som speglar byns gamla centrum på ett bra sätt.  Dock har tryckfelsnisse gjort avtryck genom att blanda ihop två liknande ord; Kyrkogångsplikt och Kyrkoplikt, vilka har helt olika betydelser. Kyrkogångsplikten avskaffades i regeringsformen 1809 och inte i slutet av 1800-talet.

Presentation för näringslivet i Älvsbyn

 Under Näringslivsfrukosten presenterades Kyrkstadens utveckling i digitala medier. Möjligheter och förutsättningar som harmonierar med dagens Kyrkstadsliv. Visionen är att den digitala arenan inspirerar till att besöka de historiska miljöerna.

www.alvsbyn.se/nyheter/naringslivsfrukost-28-maj/

Gränder

Kyrkstaden har berikats med namn på gränderna kring Kyrkstugorna. Namngivningen av gränderna ger en personlig prägel på området Kyrkmalmen. ”Snickargränd syftar på landets mest erfarna – största och bästa – modulhustillverkare som verkar här i Älvsbyn.”

Gränder

Bagargränd beaktar Älvsbyns anrika tradition av brödbak.

Malmtorgets informationstavla uppdateras

Syftet är att informationen ska informera och inspirera från dåtid till nutid.

Studiebesök

Representanter från Piteå Museum, Länsstyrelsen Norrbotten och Älvsbyns Kommun besökte Älvsbyns Kyrkstad. Efter Power Point presentationen i Johannesgården med kaffe,  avslutade eftermiddagen med ett besök i en av de stora unika korsbyggnaderna.

Piteå Museum är projektledare för projektet Kyrkstäder i Piteå älvdal där kyrkstäderna i Älvsbyn, Norrfjärden och Öjebyn ingår. Mer att läsa på deras webbsida www.piteamuseum.nu      klicka på Aktuellt, välj Projekt.

Nationalblomman växer på Kyrkmalmen

Liten blåklocka är framröstad av folket som landets nationalblomma. Den växer i hela landet och givetvis växer den naturligt på Kyrkmalmen. Liten blåklocka växer på torra öppna ogödslade marker och är en karaktärsart i det gamla odlingslandskapet.

Piteå Tidningen uppmärksammar Älvsbyns Kyrkstad

PTs nyhetsbevakare besökte Älvsbyns Kyrkstugor och det resulterade i ett jättefint reportage i lördagens tidning.

Snön ligger vit på taken… och landar sen på marken

Snön ligger vit på taken…

Februari har varit en snörik månad. Ungefär som förr i tiden… Lyckligtvis för oss, skottar kyrkan med sina traktorer och vi behöver bara skyffla av våra broar. Det har varit en dag med nollgradig temperatur och då passar det att sitta en stund på bron. Kaffet smakade underbart gott!

Kommunens Digitala skyltar välkomnar förbipasserande

Kyrkstaden välkomnar förbipasserande via de digitala informationsskyltarna som står uppställda på väg 94, en skylt från Norraby-hållet och en från Kanis-hållet.

Januari – kylslagen och snörik

2021 Mot ljusare tider..!

4e Advent

3e Advent

2a Advent

1a Advent

Alla helgons helg

Oktober 

De flesta innehavare har avslutat säsongen har stängt sina rum. De fallande löven ger marken näring, men kan för den idoge bli ett stort arbete med att kratta och kompostera. Jag ser det positiva och enkla i att löven faller – det ljusnar – blir luftigare och synfältet breddas.

Oktober är årets längsta månad. I timme längre än de övriga med 31 dagar – eftersom i oktober går vi tillbaka till normaltid.

Nio månader kvar till sommaren!

 

2020-09-08 Skördetid på odlingslotterna

 

Malmtorgets informationstavla uppdateras  

Malmtorgets informationstavla uppdateras

  

Min förhoppning är att besökaren ska informeras och inspireras av Kyrkstaden och dess betydelse från dåtid till nutid.

Studiebesök

Representanter från Piteå Museum, Länsstyrelsen Norrbotten och Älvsbyns Kommun besökte Älvsbyns Kyrkstad. Efter Power Point presentationen i Johannesgården med kaffe,  avslutade eftermiddagen med ett besök i en av de stora unika korsbyggnaderna.

Piteå Museum är projektledare för projektet Kyrkstäder i Piteå älvdal där kyrkstäderna i Älvsbyn, Norrfjärden och Öjebyn ingår. Mer att läsa på deras webbsida www.piteamuseum.nu      klicka på Aktuellt, välj Projekt.

Nationalblomman växer på Kyrkmalmen

Liten blåklocka är framröstad av folket som landets nationalblomma. Den växer i hela landet och givetvis växer den naturligt på Kyrkmalmen. Liten blåklocka växer på torra öppna ogödslade marker och är en karaktärsart i det gamla odlingslandskapet.

Piteå Tidningen uppmärksammar Älvsbyns Kyrkstad

PTs nyhetsbevakare besökte Älvsbyns Kyrkstugor och det resulterade i ett jättefint reportage i lördagens tidning.

Snön ligger vit på taken… och landar sen på marken

Snön ligger vit på taken…

Februari har varit en snörik månad. Ungefär som förr i tiden… Lyckligtvis för oss, skottar kyrkan med sina traktorer och vi behöver bara skyffla av våra broar. Det har varit en dag med nollgradig temperatur och då passar det att sitta en stund på bron. Kaffet smakade underbart gott!

Kommunens Digitala skyltar välkomnar förbipasserande

Kyrkstaden välkomnar förbipasserande via de digitala informationsskyltarna som står uppställda på väg 94, en skylt från Norraby-hållet och en från Kanis-hållet.

Januari – kylslagen och snörik

2021 Mot ljusare tider..!

4e Advent

3e Advent

2a Advent

1a Advent

Alla helgons helg

Oktober 

De flesta innehavare har avslutat säsongen har stängt sina rum. De fallande löven ger marken näring, men kan för den idoge bli ett stort arbete med att kratta och kompostera. Jag ser det positiva och enkla i att löven faller – det ljusnar – blir luftigare och synfältet breddas.

Oktober är årets längsta månad. I timme längre än de övriga med 31 dagar – eftersom i oktober går vi tillbaka till normaltid.

Nio månader kvar till sommaren!

 

2020-09-08 Skördetid på odlingslotterna

 

En odlingslott kan producera tre hinkar potatis

Kyrkstugeträff; söndag 6 SEPTEMBER kl 13,00 Johannesgården

 I veckan har inbjudan om medlems möte skickats ut till kyrkstuge ägarna. Vi som deltar respekterar FoHM rekommendationer. Observera att mötet är 6 september. Varmt välkomna!

2020-08-23 Öjebyns kyrkstad – Kulturmiljö av riksintresse

En av landets största och bäst bevarade.  Kyrkstads seden kan spåras till 1600-talet. De ca 150 kyrkstugorna nyttjas som fritidsboende.

Besök föreningens hemsida: www.kyrkstuga.se

2020-08-23 Norrfjärdens kyrkstad – Kulturmiljö av riksintresse

Tillkom på 1910-talet. De större stugorna ritades av en lokal byggmästare. De mindre flyttades från Öjebyn. Nyttjas som fritidsboende.

2020-08-23 Hortlax Kyrkstad – Kulturmiljö av riksintresse

Landets enda arkitektritade kyrkstugor med dalainspererad nationalromantik. Nio kyrkstugor återuppfördes efter brand år 1917. nyttjas som fritidsboende.

2020-08-19 Potatis och minimorot

2020-08-17 Utsikt från en övervåning

Knutbrädor grundade med linolja för att sedan målas vita igen.

2020-08-09 Byggnadsvård de lux

Ägarna i denna kyrkstuga monterade nya hängrännor på taket. Kedjor skruvas fast vid avsluten för att minska farten på vattnets väg ned mot marken.

Listspecialisten Arnemarks Såg & Hyvleri AB tillverkar hängrännor och fästen från förr.  www.listspecialisten.se

 

2020-08-02 Kyrkstuge safari

 Att besöka ett antal kyrkstäder passar bra en sommar som denna. Norrbottens och Västerbottens inland har en fin natur och det är avstånd mellan gårdar och byar. Sammanfattningsvis kan sägas att kyrkstäderna har många likheter såsom syfte och strategisk central placering men även skillnader i byggnads kulturen.

Det blir en mycket positiv bild som avspeglar sig i dagens nyttjande av kyrkstäder. Några är omvandlade till vandrarhem och övriga nyttjas mer eller mindre som semester boende. Kyrkstäderna lever och ger nya möjligheter för dagens medborgare.

 

Älvsby Kyrkstad – Kulturarv med riksintresse

Kyrkmalmen, byns tidiga centrum, består av 32 kyrkstugor och tre stall. Nyttjas som fritidsboende.

Bonnstan Skellefteå – Byggnadsminne & Kulturarv med riksintresse

Kyrkstaden som består av ca 100 kyrkstugor är strategiskt placerad intill Skellefteå älv. Nyttjas som fritidsboende.

Byske Kyrkstad – Byggnadsminne

Området består av åtta kyrkstugor som nyttjas som fritidsboende.

Vilhelmina kyrkstad – Kulturmiljö med riksintresse

Kyrkstaden innefattar några tiotal kyrkstugor som nyttjas till stor del som vandrarhem.

 

Lappstan Ammarnäs – Kulturarv med Riksintresse

 Tolv stolpbodar och en kyrkstuga. Enskilda ägare. 

 

Ammarnäs kyrka

Vacker träkyrka uppförd 1912,  beklädd med fjällpanel. Denna sommar pågår ytbehandling i form av linojla och tjära.

Lappstan Arvidsjaur – byggnadsminne

 Lappstaden har omkring trettio timmer kåtor och ett femtiotal härbren. Enskilda innehavare.

 

2020-07-19 Halvtid

Odlingslotterna har nu passerat halvtid och de växer och frodas. Ogräset har inget utrymme eftersom grödor och blast dominerar.

 

2020-07-15 Biologisk mångfald

Det lilla grönområdet på nedre delen av Kyrkmalmen omvandlas till ängsmark. Ängen kommer att vara artrik både när det gäller växter och djur.

 

2020-07-10 Magiskt med regn

De flesta besökarna passar på att komma till kyrkstaden sommartid vid god väderlek. Förutsättningarna för en skön och behaglig utedag i kulturmiljö är maximala. Kanske blir det till och med plågsamt att packa ihop picknickfilten och kaffetermosen för hemfärd…

Våga upplev en promenad kring kyrkstugorna när regnet öser ner! Ljudet av regnet som smattrar och dånar i plåttaken är magisk. Stanna ett ögonblick och följ vattnets väg från takrännorna ned mot marken. Här finns inga stuprör som fångar vattnet. Det faller fritt och obehindrat ned till den begynnande vattenpölen.

2020-07-07 Växtkraft!

 Det är växtkraft i Kyrkans odlingslotter! Vi kyrkstuge ägare kan (nästan) höra hur det växer och frodas. Kyrkmalmen  är en sandhed med öppna ljusa ytor. Matjord, vatten och lite mänsklig omsorg ger det bästa förutsättningarna för varje planta.

2020-07-05 Kyrkstaden är säkrad

 De senaste somrarna har ett antal kyrkstugor varit avspärrade, med plastband, eftersom det funnits risk för nedfallande tegelstenar. Nu är de gamla skorstenarna åtgärdade med plåtstosar.

Grönytorna kring kyrkstugorna är nu öppna igen för promenader.

2020-06-30 Välkommen in till 24:an!

Välkommen in till Kyrkstuga 24! Kommande veckor välkomnas besökare mellan klockan 11,00-15,00. Vill du göra ett besök i avskildhet kontaktar du mej för tidsbokning via mejl eller telefon. Vid dålig väderlek, som ihållande regn, är verksamheten igång nästkommande regnfria dag. 

Vi håller avstånd – Vi som gör ett besök är symtomfri – alla tar ansvar.

2020-06-23 Varmt och skönt, eller…?

Nu har vi högsommarvärme i Älvsbyn och prognosen ser god ut. Det är nästan så varmt att man gärna undviker öppna ytor och söker skugga under parasoll och tak. Ett besök i kyrkrummet blir därför helt naturligt eftersom öppna spisen, gjord av murbruk och tegelsten, avger en svalkande kyleffekt på någon grad iallafall. En skön känsla att komma in till ett svalare utrymme på naturliga grunder.

2020-06-17 Glad Midsommar!

2020-06-11 Tydlig vägvisare till Kyrkstaden

 En ny skylt står nu uppmonterad på torget mellan Lomtjärnsparken och Kyrkmalmen.

I anslutning till ”Sevärdhet av nationellt intresse” , den klassiska heraldiska knuten, anges sevärdhetens art. 

2020-06-08 Plantering på odlingslotterna

Åsa Åberg (mitten), kyrkans kontaktperson, tillsammans med Matilda Viklund, (höger), Älvsby Folkhögskola berättade om sommarens möjligheter med odlingslotter. Kyrkoherde Anna-Karin till vänster i bild.

 Tre hoppfulla kyrkstugeägare

Vi planterar olika grödor men samma förhoppning om att kunna skörda allteftersom det växer. 

2020-06-06 Nationaldagen

På grund av den rådande pandemin beslutade kyrkan och kommunen att inte ha något officiellt firande av Sveriges Nationaldag här på Kyrkmalmen. Vi medborgare har ju sedan en tid tillbaka anpassat oss efter rådande omständigheter och följer solidariskt direktiven.

 Att besöka sitt kyrkrum denna högtidsdag passar däremot utmärkt! Ett antal ägare var på plats och vi hejade på avstånd.  

 Vi firade med att äta en beställd tårta från Konditori Centrum. På eftermiddagen, precis till kaffet, bröt solens strålar fram och vi kunde sitta ute på bron och fika. 

 

2020-06-05 Odlingslotter på Kyrkmalmen!

Svenska kyrkan Älvsby församling erbjuder oss Älvsbybor odlingslotter! Det här är ett bra tillfälle att komma igång med plantering i mindre skala. I dagsläget har, bland andra, tre kyrkstuge innehavare beviljats varsin andel. Vi som har en odlingslott och en kyrkstuga är privilegierade eftersom vi kan se hur det växer från våra fönster.  Odlingslotterna är en oas i parkområdet mellan kyrkan och stugorna.

”Tillsammans tar vi ansvar för en liten del av vår jord” Mer om odlingslotterna på Älvsby Församlings hemsida.

 

2020-06-04 Sommarbrev till innehavare på väg!

 Många har redan öppnat luckor och dörrar i sina stugor och rum, det visar att sommaren är här med nya möjligheter! Många ägare som bor på orten är här dagtid och de långväga har övernattat. Jag har sett en byggfirma och en elinstallatör göra dagsverken här på området åt någon. Kyrkans parkpersonal har krattat bort det sista som hösten lämnade för att nu kunna klippa gräset. Full aktivitet alltså!

 

2020-05-28    Sommaren är nära!

 Vinterns snömängder har nu tinat bort och finns bara kvar i våra minnen. Perioden mellan vår, och till dess att det blir högsommar, är magisk här i Älvsbyn! Lagom temperatur (inte för varmt) ljusets intåg och avsaknad av insekter. Ja, den här årstiden ger bra förutsättningar till exempelvis lite ute pyssel. Att olja in den här lilla bron tar bara en liten stund, sen tar jag en lång stund med kaffekoppen hos grannen.

 

2020-04-28  Hej! Välkommen till Älvsbyns Kyrkstad!

Kom med på en resa i tiden, till en lugn och rofylld plats. Luta dig tillbaka och låt dig inspireras av bildernas berättelse.

Alla kyrkstugor och kyrkrum är privata, bilder och information  läggs in allteftersom på sidan under fliken Kyrkstuga och Nyheter.

 

2019-12-15 – Adventsvandring

 

2017-08-11 – Tv serien Jägarna spelar in i Älvsbyn och gör ett besök i Kyrkstugorna